poniedziałek, 20 marca 2017

Pomidorówka na warzywach

Wegetariańska i przede wszystkim zdrowa zupa pomidorowa gotowana na warzywach, bez mięsa! Bardzo prosty i szybki przepis na zupę, która zaspokoi każdego. U nas gotowana jest na ryżu, ale można pominąć ten krok i zjeść ją samą lub z makaronem, wybór jest Wasz. 





Składniki

* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* kawałek selera
* kawałek pora (opcjonalnie)
* 2 saszetki ryżu białego
* 2 puszki pomidorów
* 3 litry wody
* śmietana
* sól, pieprz i wegeta


Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i wkładamy do garnka z wodą. Warzywa gotujemy przez 30 minut. W trakcie dodajemy przyprawy (około 1/2 łyżeczki pieprzu i soli oraz 2 łyżki wegety). Kiedy warzywa są już pół miękkie, wsypujemy ryż i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dajemy zmiksowane pomidory w puszce i gotujemy kolejne 30 minut. Zupę zatrzepujemy śmietaną (3 łyżki śmietany mieszamy w miseczce z 2 łyżkami zupy, po czym dolewamy do zupy). Zupę mieszamy i podajemy :) 

Zupa jest delikatna i nadaję się dla dzieci, jeśli jest dla Was zbyt mdła proponuję ją troszkę bardziej przyprawić. 



Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz